Hur gör man kalorisnål glass själv?

Att göra glass hemma kan vara ett roligt och belönande projekt, speciellt när du har full kontroll över ingredienserna. För den som vill njuta av glass men inte vill konsumera för många kalorier finns det flera sätt att minska kaloriinnehållet utan att kompromissa med smaken.

Med rätt ingredienser och tekniker kan du skapa en underbart krämig och smakrik glass som stillar din hunger och samtidigt är snäll mot din kaloriräkning. I den här artikeln ska vi gå igenom olika metoder för att göra kalorisnål glass hemma!

Välj rätt bas för glassen

Den traditionella glassbasen består av grädde, mjölk och socker, vilket kan vara högt i kalorier. Ett första steg i att göra kalorisnål glass är att ersätta dessa komponenter. En populär metod är att använda fryst banan som bas, som ger en naturligt söt smak och krämig konsistens.

Du kan också experimentera med olika typer av mjölk, som mandelmjölk eller kokosmjölk, som har färre kalorier än komjölk. För att söta din glass kan du utnyttja naturliga sötningsmedel som honung, lönnsirap eller stevia istället för vitt socker. Yoghurt är en annan lysande ingrediens för att göra kalorisnål glass.

Grekisk yoghurt eller vanlig yoghurt med låg fetthalt kan användas som en del av basen. De ger en krämig textur och är rik på protein, vilket kan göra din glass mer mättande. När du väljer yoghurt är det dock viktigt att hålla koll på sockerinnehållet eftersom vissa smaksatta yoghurtar kan innehålla lika mycket socker som vanlig glass.

Konsistens och krämighet utan extra kalorier

Nyckeln till en härlig glass är dess silkeslena konsistens och krämighet. För att åstadkomma detta i kalorisnål glass är det viktigt att hitta balansen mellan ingredienserna. Ett vanligt misstag är att överkompensera för de minskade kalorierna med för mycket vattenrika ingredienser, vilket kan ge en isig textur.

En lösning är att använda tjockningsmedel som xantangummi eller guargummi. Dessa är kostfiber som kan hjälpa till att stabilisera glassen och hindra att stora iskristaller bildas. En liten mängd går lång väg och påverkar inte kaloriinnehållet nämnvärt.

Ett annat trick är att långsamt frysa glassen medan du rör om den då och då för att bryta upp iskristaller som börjar bildas. Om du har en glassmaskin från ett märke som exempelvis Kitchenaid eller Wilfa kan den sköta detta åt dig, men manuell omrörning kan också fungera om du är villig att investera lite tid och arbete.

Smaksättning och variation

Ett av de största nöjena med hemgjord glass är möjligheten att anpassa smaken efter eget tycke och smak. För kalorisnål glass är det viktigt att välja ingredienser som ger mycket smak utan att lägga till alltför många kalorier.

Färska eller frusna bär och frukter är exempel på bra ingredienser som kan mixas ner direkt i glassen. Inte bara är de låga i kalorier, men de ger också en naturlig och intensiv smak samt är rika på antioxidanter.

Om du vill ha en god citronglass kan du exempelvis använda dig av en citruspress för att pressa ut den goda och syrliga juicen att använda till glassen. Andra alternativ är att addera kryddor som kanel, vanilj, kardemumma, eller till och med en skvätt starkt kaffe eller espresso.

Om du vill ha chokladsmak kan du använda kakao eller en mörk choklad med hög kakaohalt som är mindre bearbetad och innehåller mindre tillsatt socker. Kom ihåg att många av de traditionella glassmixarna som godisbitar eller karamellsås är mycket energität och bör användas sparsamt. Letar du efter krisp och crunch kan nötter eller rostade havregryn vara utmärkta alternativ.

Hälsosamma toppingar och serveringstips

När din hemgjorda kalorisnåla glass är klar är det dags att tänka på servering. Till skillnad från toppings på din lokala glassbar kan du välja att toppa din glass med hälsosamma val som färsk frukt, rostade nötter eller ett lätt strössel av kanel eller kakao. Det är också viktigt att tänka på portioner.

Att avnjuta glass i mindre skålar eller koppar kan hjälpa till att hålla kaloriintaget i schack, och samtidigt ge njutning. Servera gärna din glass direkt efter att den har uppnått den perfekta konsistensen, vilket brukar vara strax efter att den har blivit fast. Om du låter den sitta i frysen för länge kan det vara svårt att få till den rätta, krämiga konsistensen igen.

Att göra kalorisnål glass hemma är ett smart sätt att skämma bort sig själv med en kall och läcker delikatess utan att överstiga din dagliga kaloribudget. Genom att fokusera på färska och naturliga ingredienser och genom att använda sig av ett fåtal enkla tekniker, är det möjligt att skapa en hälsosam glass som smakar minst lika gott som de kaloritäta alternativen.

När du väl har grundreceptet och tekniken på plats är möjligheterna oändliga för att experimentera och hitta nya favoritsmaker i ditt hemmakök.

Lämna en kommentar