Tallrikar till olika måltider

Olika rätter och måltider kan kräva olika tallrikar, speciellt om du ska följa dukningsregler. Då är det viktigt att du har koll på vilka sorts tallrikar, i både storlek och material, som kan medföra den bästa upplevelsen för dig och dina gäster.

Vare sig du ska bjuda vänner och familj på middag, eller om du helt enkelt känner till för att kasta ut det gamla för det nya när det gäller dina matredskap, så kan det vara bra att veta vad som passar bäst ihop och vilka regler du ska följa när du väljer ut dina nya tallrikar.

Olika tallrikar till olika maträtter

Ett klassiskt upplägg kan bestå utav en del olika matredskap, såsom tallrikar, glas, servetter och ett antal olika sorters bestick. Vanligtvis börjar man med en förrättstallrik. En förrättstallrik är mindre än en huvudrättstallrik och har oftast en generell diameter på ca 18 centimeter och fungerar bäst till att servera förrätter som består av lättare mat eller en sallad.

En huvudrättstallrik används till huvudmålet för kvällen, och fungerar mycket bättre för en större portion mat. Storleken på en huvudrättstallrik varierar beroende på märke, men har generellt en diameter på mellan 22-25 centimeter.

Detta fungerar till att serva olika sorters kött samt en utvald sidorätt så som olika varianter och tillagningar av ris eller potatis. Om din huvudrätt är en lättare soppa eller en större salad så rekommenderar vi att du även investerar i en djupare huvudrättstallrik. Dessa tallrikarna är oftast lika stora som en vanlig huvudrätts tallrik, men kan hålla cirka 4-5 deciliter på djupet.

Ska du servera pasta så används en pastatallrik, de är vanligtvis lika stora som en huvudrättstallrik men har en annorlunda form. En pastatallrik har i regel platta kanter och en djup mitten samt en platt botten. Dessa tallrikar kan också variera i form beroende på märke.

Desserttallrikar är de tallrikar med störst variation eftersom det finns så många olika sätt att servera efterrätt på. Rätt desserttallrikar blir ett helt personligt val och där finns så många olika upplägg att välja ifrån, bland annat kopp, glas, platta tallrikar eller djupare små skålar.

När det kommer till material på dina tallrikar så kan man alltid lyxa till det med porslin eller keramik. Några av de vanligaste porslinsorterna är fältspat, benporslin, stengods, och lergods.

Fältspat – vanligaste typen

Fältspat är den vanligaste typen av porslin och är igenkännbar från sitt vita och genomskinliga skärv. Den suger åt sig mindre vatten än andra porslinsorter vilket gör det extra tåligt mot yttre påverkan som missfärgning av maten.

Benporslin – slittåligt

Benporslin har fått sitt namn från dess innehåll av djurben, vilket gett det ett vitt lyster och även gör det till ett väldigt slitstarkt och slagtåligt porslin. Benporslin ligger i en lite högre prisklass på grund av sitt klassiska och även exklusiva material.

Stengods – perfekt för ugn

Stengods är tillverkat av lera och kvarts och har i grunden en grå eller brun färg. Dock så kan det glaseras i andra färger och säljs inte alltid i sitt naturliga utseende. Om du är sugen på att ge lite färg till middagsbordet är detta ett bra val. stengods är även ugnssäkert och klarar av högre temperaturer.

Lergods – för vacker utsmyckning

Lergods är den vanligaste typen av keramiktallrik och har en lägre temperaturtålighet än stengods. Det porösa materialet fungerar perfekt till att använda för vackra dekorer, men är inget vattentätt material och måste glaseras för att uppnå en vattentät yta.

Dina tallrikar är i slutet av dagen ett personligt beslut baserat på personlig smak, och planerar du att inte följa den klassiska dukningsregeln så kan du använda skålar och tallrikar i vilka former, färger och mönster du vill!

Källor:

https://www.tasteline.com/inspiration/fest/sa-dukar-du/

https://www.cervera.se/inspiration/guider/porslinskola/

Lämna en kommentar