Så gör du napolitansk pizzadeg – vi ger våra bästa tips!

I Italien är pizza inte bara en maträtt, det är en konstform och hjärtat i denna konstform är pizzadegen. Äkta napolitansk pizza kännetecknas av en tunn, mjuk och elastisk deg med en lätt puffig och krispig kant, kallad ”cornicione”. Receptet är enkel men kräver noggrannhet och tålamod.

I den här artikeln tar vi steget genom steget för att skapa den perfekta napolitanska pizzadegen med traditionella metoder och ingredienser.

Historien bakom napolitansk pizzadeg

Napolitansk pizza har sina rötter i Napoli, Italien, där den först bakades under 1700-talet. Pizza var ursprungligen en maträtt för de fattiga men blev snabbt populär bland alla samhällsskikt.

År 1889 skapade pizzabagaren Raffaele Esposito pizza Margherita till ära för drottning Margherita av Savojen, vilket bidrog till att sprida pizzans popularitet. Sedan dess har napolitansk pizza respekterats världen över och 2009 gav EU denna traditionella matlagningsteknik status som skyddad ursprungsbeteckning.

De viktiga ingredienserna

För att göra genuin napolitansk pizzadeg krävs endast fyra grundläggande ingredienser – högkvalitativ Tipo ”00” vetemjöl, färsk jäst eller surdeg, fint havssalt och vatten. Kvaliteten på dessa ingredienser är avgörande för slutresultatet. Tipo ”00” mjölet har en finare malet textur och högre proteininnehåll än vanligt mjöl, vilket är viktigt för degens elasticitet och tålighet mot den höga ugnstemperaturen.

Så blandar du degen

Att blanda degen är ett viktigt steg som ska utföras med försiktighet. Börja med att lösa upp jästen i vatten och låt det sedan sakta arbeta in i mjölet med saltet. Processen kan göras för hand för att bättre känna degen konsistens, men en köksmaskin kan förenkla processen.

Knådningen ska fortsätta tills en slät och elastisk deg bildas. Detta kan ta upp till 20 minuter för hand eller cirka 10 minuter i en maskin.

Fermenteringens konst

Fermentering eller jäsning är vitalt för att degen ska utveckla rätt textur och smak. Degen ska först jäsa i en stor behållare och täckas med en fuktig duk för att inte torka ut.

Efter att ha jäst i rumstemperatur i ett par timmar, kan degen antingen användas direkt eller kylas ned för att jäsa långsamt, en process som kan ta upp till 24 timmar. Detta långsamma jäsningstrinn, kallat ”kyljäsning”, intensifierar degen smak och förbättrar dess bearbetningsförmåga.

Forma och baka din pizza

När degen är färdigjäst är det dags att forma den till pizzor. Det bästa är att använda händerna och en knådrörelse för att försiktigt trycka ut degen från mitten och utåt, och lämna kanterna tjockare för att skapa den klassiska ”cornicione”.

Undvik att använda kavel då det kan pressa ut gasen som bildats i degen och göra pizzan platt och hård. När pizzan är formad, lägg på önskade tillbehör och baka i en så het ugn som möjligt, gärna över 400 grader Celsius.

Varför vila är viktigt för pizzadegen

Vilan mellan blandning, formning och bakning är viktig för att glutenet i degen ska kunna slappna av och göra degen lättare att hantera. Om degen känns elastisk och drar tillbaka när du försöker forma den, behöver den vila lite längre. En väl vilsam deg är enkel att forma och resulterar i en lätt och luftig pizzabotten.

Tips för lyckad napolitansk pizza

Det finns några ytterligare tips som kan vara till hjälp för att verkligen få till den perfekta napolitanska pizzaupplevelsen.

1. Använd endast de bästa och färskaste tillbehören för att toppa din pizza och gör en egen tomatsås.

2. Använd en pizzasten eller stålbakplåt för att få en riktigt het bakbotten, vilket är essentiellt för krispigheten i degen. För bästa möjliga resultat grädda din pizza i en pizzaugn.

3. Se till att arbeta snabbt när pizzan väl är på pizzastenen, eftersom den snabbt absorberar värme.

4. Övning ger färdighet. Det kan ta några försök att få till tekniken och tajmingen perfekt.

Att servera din napolitanska pizza

När pizzan är färdigbakad bör den serveras genast för att uppskattas som bäst. Äkta napolitansk pizza äts ofta med en gaffel och kniv, men det är också vanligt att den viks och äts med händerna. Oavsett serveringsmetod så är det färskheten och de enkla, högkvalitativa ingredienserna som gör den napolitanska pizzan till en tidsenlig favorit.

Genom att följa denna guide och med lite tålamod kommer du att kunna skapa din egen autentiska napolitanska pizzadeg och njuta av en bit av Italien hemifrån!

Lämna en kommentar