Gott till grillat – 4 tips på tillbehör som passar utmärkt till grillat!

Gott till grillat – När sommaren är på ingång kommer grillen att behöva dammas av. Men för den allra bästa grillupplevelsen är det kanske också dags att börja planera vilka rätter du till testa på och servera, samt om det är några särskilda verktyg eller en grillutrustning som du behöver köpa. Gör denna sommaren till den bästa grillsäsongen någonsin!

Kött-, fisk- eller vegetariska rätter

Alla har vi olika preferenser vad huvudnumret på tallriken ska bestå av. Vissa föredrar att grilla lite mer lättare råvaror som sparris, paprika eller halloumi ost. En del gillar en god bit lax med valda tillbehör och för andra är det endast en saftig köttbit som kan göra sitt och smaka riktigt somrigt.

Men oavsett vad du föredrar så kan det vara bra att testa på lite olika rätter, då grillad mat inte behöver vara varken onyttig eller matig. Prova gärna även några olika vegetariska grillrätter, för mer variation och mer näringsrika rätter att servera.

Framförallt när vädret är väldigt varmt, så är det inte alltid som man är sugen på att ställa sig och grilla smash burgers eller revben. Så ett lättare alternativ kommer att gå betydligt snabbare och kan med fördel kombineras med mängder av olika smaker och tillbehör.

Bästa tillbehören som imponerar

Till grillat finns det dock flera tillbehör som sticker ut lite extra och som passar riktigt bra oavsett om det är kött eller vegetariskt som står på menyn.

Potatis i olika former

Potatis är någonting som går hand i hand med svensk sommar och passar inte bara ypperligt att servera på midsommar eller till julfesten. Potatis kan även variera i flera olika former och konstellationer där du kan laga till en härlig potatisgratäng, göra en fräsch potatissallad eller varför inte klassisk hasselbackspotatis som alla tycker om.

Potatis är också en väldigt billig råvara, som drar ner kostnaden för grillpartyt rejält och passar då också om du har en lägre budget.

Fruktig sallad

På sommaren är det alltid trevligt att servera lite enklare tillbehör och en fräsch sallad med frukt i är då perfekt. Kombinera klassiska ingredienser som sallad, tomat och fetaost, med mango eller saftig vattenmelon och mynta.

Ost och kex

Även lite ost och kex går alltid hem till grillat. Kombinera gärna något krämigare alternativ som brieost eller mjukost, samt gärna även något frasigt surdegsbröd eller bruschetta.

Grillade grönsaker

Om du serverar en köttbit eller fisk, så kan du även passa på att lägga på lite goda grönsaker på grillen. Grönsaksspett med svamp, paprika och lök är exempel på smaskiga tillbehör som kan anpassas beroende på vilka råvaror du har hemma.

Vilken grillutrustning behöver man?

Beroende på ditt intresse och vad du vill kunna grilla så kommer utrustningen som du köper baseras på detta. Du kan hitta enklare grillar på marknaden för några hundralappar och sedan riktiga monstergrillar, som kostar en halv förmögenhet.

En enklare grill är visserligen ett bra val om du precis har börjat grilla. Men när det är dags att utveckla din kunskap som grillmästare, så kommer en mer välbyggd och funktionell grill helt klart ge flera fördelar.

Fundera också på om du föredrar en klassisk kolgrill eller ett elektriskt alternativ som ger dig lite mer kontroll när du grillar. Rätt grillverktyg är såklart också bra att inkludera, för en enklare användning. Nu är du redo för sommarens alla grillkvällar. Se över din utrustning och receptbok för att vara väl förberedd!

Lämna en kommentar