Så gör du smash burgers

Hamburgare, köpta som hemmagjorda är något som många har gemensamt att älska. Att göra hemmagjorda smashburgers är framförallt väldigt gott men också väldigt roligt och enkelt att göra. Vad för redskap behöver du, och hur gör man den godaste smash burgaren på egen hand?

Vad är smash burgers?

Du kan använda många olika tekniker när du gör hamburgare och smashing är en av dem. Det handlar mest om att få en maximal smak och en vacker yta. En burgare som blivit smashad på rätt sätt tillagar insidan och ovanpå ytan, köttsafterna rinner inte ur och du får en otrolig saftig upplevelse.

Att smasha innebär att du tar färsbollar och pressar man ner bollarna med ett ordentligt tryck mot en riktigt varm stekyta. Om man lägger en färdigformad puck på en het yta så kommer det bildas luftbubblor och vissa ytor på köttet som inte får en direktkontakt med hela stekytan, vilket gör att du inte får samma yta över hela köttet.

Vad behöver man för redskap?

För att göra de bästa smashburgarna är det absolut nödvändigt att använda rätt redskap. Till att börja med behöver du en hamburgerpress. Hamburgerpressen använder du för att pressa pucken till rätt tjocklek och storlek. Det är bra att använda bakplåtspapper eller smörpapper mellan pucken och pressen så färsen inte fastnar efter du pressat klart. Du pressar hårt och håller kvar pressen i ungefär 10 sekunder.

En Stekspade kommer du även behöva så du enkelt kan komma under köttet och vända på ditt hamburgerkött utan att förstöra den fina ytan. Ett tips är att köpa ett smart stekbord som du kan använda direkt på spisen, grillen eller över öppen eld.  Då kan även en stekbordsskrapa vara bra att ha nära till hands och underlättar till all tyd av matlagning.

Hur gör man smash burgers?

Till att börja med så är själva färsen och bra råvaror det absolut viktigaste för att få till en bra smashburger. Fetthalten bör helst ligga på 25-30%. Detta på grund av att smaken sitter i fettet och fettet hjälper till så att hamburgaren får den utsökta saftigheten och för att få den tillagad på rätt sätt.

Puckstorleken spelar också väldigt stor roll vilket man kanske inte alltid kan tro. Det är bäst att hålla sig till 80–100 gram per puck beroende på brödet. Du kan därför istället köra två dubbelpuckar än att steka en 200-grammare direkt.

Gör så här:

  1. Använd en stekyta som klarar heta temperaturer och försök hålla dig runt 250–280 grader. Sätt ned puckarna på stekpannan som direkt kommer börja fräsa. Du behöver inget extra fett då färsen redan är fet som den är och det brukar göra så att puckarna börjar koka istället för att stekas, något som vi helst vill undvika.
  2. Ta ditt smash-verktyg, sätt bakplåtspapper/smörpapper mellan verktyget och färsen. Pressa till en bra tjocklek och håll ett mycket stadigt tryck. Håll kvar i minst 10 sekunder.
  3. Efter det kan du salta och peppra och låt sedan pucken stekas tills man se köttsafterna på ovansidan. Detta brukar i regel ta 1–2 minuter.
  4. Sedan skrapar du försiktigt loss pucken med din skrapspade och vänd på pucken.
  5. Salta och peppra på andra sidan.
  6. Efter det kan du lägga på valfria tillbehör så som lök eller ost.
  7. Sedan är det klart! Lägg puckarna på din burgare och njut!

Ingredienser:

Burgare

  • 750 g högrevsfärs eller 1 sats egenmald färs
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 skivor Svarta Sara eller lagrad cheddarost
  • 4 skivor hamburgerost (gärna cheddar)

Tryffelaioli

  • 1 kokt skalad potatis
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • 1 ägg
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 dl neutral matoljatryffelolja
  • salt
  • svartpeppar

Karamelliserad lök

  • 2 msk talg eller smör
  • 2 dl finhackad gul lök

Övrigt

Lämna en kommentar