Därför ska du ha vassa knivar till matlagning

Vassa knivar till matlagning – Oavsett om du är amatörkock, nybörjare, professionell kock eller mästerkock står de flesta i köket mer eller mindre. Det finns många verktyg som används flitigt i köket. Vissa saker är exklusiva och lyxiga och vissa prylar har alla i sina kökslådor. Oavsett vilken person och vilka köksredskap du gillar är knivar något som alla har i sitt kök. Knivar används till att skära allt från kött, till frukt och bröd och är något som helt enkelt är svårt att klara sig utan. Många vet dock inte att det skiljer sig mycket mellan knivar. En sak som många lätt glömmer och slarvar med är att vässa sina knivar. Det funkar ofta med en trubbig kniv ändå men det många inte tänker på är vilken skillnad resultatet är med en trubbig kontra en vass kniv.

Maten smakar bättre

Maten smakar faktiskt bättre med en vass kniv, tro det eller ej! Detta är någonting många inte lägger märke till eftersom det är lätt att bli van med smaken från en trubbig kniv. Faktum är att en trubbig kniv bryter ner cellerna i grönsaker och frukt. Detta resulterar i att fukt ackumuleras och smaken försämras. Detta kan enkelt märkas om du exempelvis skär tomater och all saft rinner ut.
För amatörkockar går detta att lägga märka till enkelt vid skärning av lök.
Många har hört att man ska skära lök med en vass kniv för att det inte svider lika mycket i ögonen då. Detta grundar sig i att saften på löken ackumuleras vilket innebär att den sprids ut i luften ytterligare. Om du skär lök med en vass kniv blir den även lättare att steka eftersom den hålls torrare vilket resulterar i en finare stekyta. När det gäller stora köttbitar kan även köttet förstöras av att behöva ”sågas” med en trubbig kniv. Aromerna från färska örter kommer även fram mer om de skärs med en vass kniv. Detta är några av flertal anledningar till varför en vass kniv är ditt bästa verktyg i köket.

Pris på knivar

Knivar finns i en mängd olika utformningar och prisklasser. Riktigt dyra knivar som används av professionella kockar håller ofta en väldigt hög standard. Trots det behöver du inte lägga en förmögenhet på att hitta en bra kniv som är vass. Det finns flertal alternativ på marknaden som håller måttet och kan ge ett riktigt fint resultat.
Det viktigaste när det kommer till knivar överlag är att vässa dem. Även den finaste kniven blir dålig om den inte sköts korrekt. Genom att vässa dina knivar regelbundet ser du till att de håller sig i fint skick och hjälper dig skapa grymma maträtter. Vem som helst kan slipa sina knivar med antingen en elektrisk eller en manuell knivslip. Det finns även möjligheten att lämna in knivar för professionell slipning. Detta kan vara bra att göra mellan varven, framförallt om du har lite dyrare knivar som du vill ska hålla riktigt länge. Se till att sköta dina knivar för att få fram fylliga smaker i köket!

Lämna en kommentar