Utbilda dig till kock!

Älskar du mat och matlagning och vill ta steget att utbilda dig till kock? Även om du inte tog Hotell-och restaurangprogrammet på gymnasiet är det inte försent, det finns idag ett flertal vägar du kan gå för att utbilda dig till kock. 

Vare sig du vill utbilda dig i Sverige eller utanför landets gränser så finns det flera attraktiva alternativ. Vi hjälper dig navigera kring utbildningar till att bli kock! 

Gymnasieutbildning till kock 

Om du redan som ung har en förkärlek för mat och matlagning så finns det så tidigt som på gymnasienivå inriktningar för att utbilda dig till kock. De flesta gymnasium har Hotell-och restauranglinjer, men om du är helt säker på att du vill göra karriär inom kockyrket så är det en god idé att söka in till Stockholms hotell-och restaurangskola.  

Denna gymnasieskola har en linje som heter Restaurang-och livsmedelsprogrammet, inriktning kök och servering med ett stort fokus på mat, matlagning och service. Linjen har även arbetsförlagt lärande, vilket innebär att du får erfarenhet i kockvärlden redan under studietiden. Detta genom att linjen kombinerar teoretiskt lärande med praktik så att du redan under gymnasietiden kan knyta kontakter och lära dig kockyrket rent praktiskt.  

Med denna kombination får du det mycket lättare att hitta jobb direkt efter studenten på arbetsplatser där du kan jobba dig upp i kockvärlden. 

Gå utbildning som vuxen 

Det är dock inte alla som redan vet när det är dags att söka gymnasium att man vill bli kock. Har du missat chansen under gymnasiet så finns det ett flertal andra vägar att gå för att utbilda dig till kock som vuxen. Du kan även ta kurser för att fortsätta utbilda dig efter avklarad kurs om det är en speciellt inriktning du är intresserad av. 

Även Komvux har ett flertal olika utbildningar i landet för att kunna läsa upp till en kockutbildning. Förutom detta finns det ett flertal olika folkhögskolor i hela Sverige som erbjuder kockutbildningar av olika grader som ger dig en god grund att stå på när du vill börja arbeta som kock. Detta kan vara en kandidatexamen med allmän kockutbildning eller mer inriktade linjer och kurser som storkökskock, kulinarisk konst eller hållbar matlagning.  

För den som har ännu större och bredare planer kan du ansöka till flera kockutbildningar utomlands som exempelvis i Frankrike eller Schweiz. Dessa kommer du med största sannolikhet behöva betala för, men erfarenheten du får av en utomlandsutbildning ger dig även goda meriter senare när du ska söka jobb. 

Vad kan du göra efter utbildningen? 

När du har avklarat din utbildning har du ett oerhört stort fält att arbeta på. En god idé är att börja på en mindre restaurang med en lägre titel för att få erfarenhet inom yrket och sedan kan du sakta, men säkert jobba dig upp i köken. Detta ger dig även utmärkta chanser att knyta kontakter som du kan använda senare i din karriär som kock.  

Andra har drömmen att öppna upp sin egen restaurang och arbeta som kock där då det ger mer frihet, men även här kan vi rekommendera att först starta din karriär på en redan etablerad restaurang för att få kunskap och erfarenhet kring vad som krävs för att öppna eget. När du sedan har en god bild över vad som krävs kan du börja planera vad du vill att ditt eget ställe ska erbjuda.

Du kan även arbeta med catering vid sidan om för att knyta kontakter och få en kundkrets för att sakta planera och starta upp ditt eget företag och restaurang. Oavsett vilken väg du väljer att gå efter utbildningen är all erfarenhet ett stort plus som gör att du endast ökar din kunskaper inom yrket och blir en bättre och mer kunnig kock för framtiden! 

Lämna en kommentar