Tillaga lax på olika sätt!

Alla har vi ett favoritsätt att tillaga lax på. Stekt, grillad eller ugnsbakad lax är bara några av sätten du kan avnjuta den goda fisken på. Behöver du lite inspiration i köket kring hur du kan tillaga lax till din nästa sittning? Vi hjälper dig tillaga lax på olika sätt! 

Fördelar med att äta lax 

Lax är ett supernyttigt val av fisk som både är näringsrikt och ett gott alternativ till kött. Lax innehåller många näringsämnen som vi svenskar får i oss för lite av genom vår mat. Lax innehåller både protein och fett där proteinet är komplett med essentiella aminosyror. Fettsammansättningen i lax är även det gynnsamt då fisken består av ett högt innehåll av omättat fett och omega-3 syror.  

Förutom att vara en god källa för protein och fett innehåller lax många viktiga vitaminer och mineraler. Lax har bland annat B6, B12, fosfor och selen och en del av det viktiga D-vitaminet som vi i Norden får alldeles för lite av. Att äta lax har helt enkelt många goda fördelar för vår hälsa.  

Hur kan du tillaga din lax? 

Det finns många olika sätt som du kan tillaga din lax på där inget sätt är fel. Det beror helt enkelt på vad du gillar för konsistens på din lax. En del tycker om rökt lax, medan andra föredrar kokt, stekt, grillad eller ugnsbakad lax.  

Idag finns det nästan hur många olika laxrecept som helst, men de vanligaste är recept för ugnslagad, pannstekt och grillad lax till måltider. Rökt lax och kall gravad lax är vanligt att äta på smörgås och i sallader och kokt lax tillagas mer sällan, främst den inkokta laxen. Men hur tillagar man lax på olika sätt och hur ser tillagningstider ut? Vi går nedan igenom de olika sätten för en god och vällagad lax varje gång.  

Temperaturer för olika sätt av tillagning 

Ugnslagad lax 

En god laxfilé kan antingen tillagas hel, i bitar eller som skivad i ugn. Börja med att pensla med olja och krydda efter smak eller lättmarinera. Om du väljer att lägga ett lager med en blandning efter smak kan detta ge en starkare smakupplevelse. Behåll sedan skinnet på laxfilén och lägg den på en smord ugnsform med skinnsidan uppåt då den annars fastnar.  

Tillagningstid för en laxsida ligger på cirka 20-30 minuter i 200°C. Skivad lax bör tillagad i cirka 10-15 minuter. Om du istället har lax i en gratäng eller paj så tillaga då laxen på 200°C i 20-30 minuter. 

Koka eller inkoka lax  

Börja med att lägga laxen i förkokt smakrik lag. Tillagar du laxfilé i bit kokas den ofta i 5-10 minuter beroende på tjocklek, där 2 centimeter kräver 3-5 minuter, och en 4 centimeter tjock lax behöver kokas i cirka 7 minuter. Om du har en hel 2-kilos lax, låt den sjuda i cirka 30 minuter.  

För tärnad lax i bland annat grytor och soppor läggs de ned i kastrullen de sista 1-5 minutrarna innan servering.  

Steka lax 

Om du ska steka ryggfilé med skinnet kvar kan du skära dem i mindre portionsbitar. Detta sätt passar bra att pannsteka laxen i smör då skinnet är både fett och gott. Stek här skinnsidan först under cirka 2 minuter och 1 minut på andra sidan. Har du tagit bort skinnet så stek då 1 minut på båda sidor för att lättsteka den och få en lätt rå kärna kvar.

Om du istället vill ha ett genomstekt kött så kan du steka skinnsidan på 3 minuter och den andra sidan på 2. Häll även på stekfett på ovansidan när du steker för godare smak.  

Halstra eller grilla lax 

När man säger att man halstrar lax betyder det samma sak som att grilla den. Tillagningssätt för grillning är likvärdigt med att steka lax. Om du däremot väljer att ha lax i folie på grillen blir den mer kokt än stekt i konsistensen och med en ringa röksmak. Tillagningstiden är dessutom några minuter extra än för stekning. 

Lämna en kommentar