Teflon, koppar eller gjutjärn?

Vilket material är egentligen bäst för en stekpanna? Sist jag köpte stekpanna så blev det en 28 cm i diameter (varför finns det inga större anpassade till en familj på sex pers?) med titaniumbeläggning. Det var ca. ett år sen. Den är slut nu! Utsliten. Även om man bara har träslevar så tär matlagningen på ytan och till slut är det finito. Det samma gäller mina tidigare kopparpannor eller gjutjärnspannor. Man diskar varsamt och smörjer gjutjärnspannan med olja, men ändå verkar stekpannor vara förbrukningsvaror.

Sen tillkommer ju också frågan om vilka egenskaper man vill ha. Den ska reagera snabbt för värmeändringar (koppar), släppa lätt från botten (teflon/titanium), ge en fin stekkyta/mönster (gjutjärn). Kan man inte få allt i ett? Och hur funkar olika pannor med olika spisar? Vill jag ha precis koll på värmen ska det ju vara gas eller induktion, men kan jag köra koppar på en induktionshäll? Vanlig häll eller dom ”gamla” plattorna hanterar ju de mesta. Eller ska det kanske helt enkelt vara en panna i rostfritt med lite tjockare botten?

När man passerat denna nivå i vetenskapen om stekpannor kommer man till frågan om vilken den bästa leverantören/tillverkaren av stekpannor är? Finnarna verkar ju ligga bra till med Iittala och Hackman (numera samma grupp). I Sverige finns t.ex. Ronneby Bruk och Anders Petter. Men vad använder sig toppkockarna av?

Detta känns som någonting att utreda och jag kommer återkomma till detta ämne och även försöka genomföra någon form av test i Gastronomens provkök för att utröna vilken som är DEN BÄSTA stekpannan alla kategorier!

Kommentera gärna kring era egna favoriter!

Lämna en kommentar