Recept på lasagne

Det är inte bara katten Gustaf som gillar lasagne, det går även bra hem hos barnen. Tricket med en bra lasagne är att lägga tid på en ordentlig tomatsås!

Det här receptet på tomatsås återkommer jag till hela tiden. Basen är lånad från Jamie Oliver och hans första kokbok (då han fortfarande var nyskapande och intressant). Sen dess har det ju blivit en hel rad med både varianter av TV program och även nya kokböcker. Den senaste som utkommer nu i oktober heter Jamie’s Italy. Lovely, lovely! Nåja över till lasagnen!

Till tomatsåsen börjar man med att finhacka vitlök och chili. Denna får sedan fräsa i smör och olja en kort stund på låg värme i en kastrull, bara så det ger ifrån sig smak och doft. Var försiktig för om det är för varmt blir vitlöken bränd och besk vilket inte är gott. Häll sedan ner hela tomater på burk (vilket funkar utmärkt till detta). Rör om och krydda på med rikligt av torkad oregano. Rör om igen. Låt sedan detta småputtra i ca. en timme.

Under tiden kan man förbereda övriga delar. Hacka gul lök och fräs på denna. Ta upp den och lägg i köttfärs. Bryn denna och droppa på några droppar soja. Blanda med löken och ta av spisen. Gör béchamelsåsen, dvs smör, mjöl, mjölk, lite riven muskotnöt, salt och peppar. Styr med mjöl resp. mjölk för att få lagom konsistens. Ställ åt sidan. Smörj en ugnsform med flytande smör och sätt på ugnen på 225 grader. Riv rikligt med parmesanost. Hacka ihop en grönsallad. Korka upp rödvinet så det får lufta sig lite!

Så dax att titta till tomatsåsen igen! Ser bra ut! 🙂 Hacka nu lite färska örter; basilika och mejram. Mer basilika än mejram, annars tar mejramen överhanden. Ös ner detta i kastrullen. Ta en träslev och rör runt. Passa samtidigt på att mosa tomaterna nu (inte tidigare). Droppa i lite rödvinsvinäger och hyfsat med olivolja. Salt och nymald svartpeppar.

Alla ingredienser är nu klara! Börja med lite béchamelsås i botten. På med första lagret lasagneplattor. Har du pastamaskin hemma så har du gjort egna, annars funkar färska som du köper också bra, men det ska vara färska. Jag tycker Ica’s färska är ganska bra för dom är i ett stycke så man kan anpassa dom efter formens storlek! Så på med lite köttfärs och sen rikligt med parmesanost och slutligen tomatsåsen. Upprepa! Avsluta med lasagneplattor och béchamelsås på toppen, plus ändå större mängder av parmesanost! Men kom ihåg att spara lite parmesan till själva serveringen också! In med det hela i ugnen ca. 15-20 minuter. Kolla så att osten smält och det blivit en fin yta. Servera med grönsalladen, olivolja, parmesanost, svartpeppar och ett glas rött vin!

Lämna en kommentar