En guide till att köpa rätt vinkyl

Att leta efter rätt vinkyl kan ta tid, att välja kan vara oerhört svårt och att fatta rätt beslut kräver en del undersökning. I den här artikeln går vi igenom några av de val man ställs inför i processen och försöker reda ut några frågetecken som kan uppstå. För de allra flesta i dagsläget är vinkyl mer en inredningsdetalj än en viktig funktion i köket. Det behöver naturligtvis inte vara negativt, givetvis kan man vilja visa upp delar av sin vinsamling eller välfyllda champagnebar. Utöver att vara ett snyggt inslag i inredningen så kan vinkylen vara praktisk för det är ju så att vi har ett ökande intresse för mat- och dryckeskultur. Och som gourmand är det viktigt att tillvarata på både matens och vinets smaker för att ge upplevelsen den bästa förutsättningen.

Vilka frågor ska man ställa sig när man börjar leta efter rätt vinkyl. Kommer det ta plats och låter det kraftigt från den så det stör grannarna? Kan man lagra alla sorters vin i samma kyl eller behöver man två olika? Dessa frågor går vi igenom.

Vilken vinkyl ska jag välja?

När det gäller val av vinkyl är rekommendationen att utgå från dina egna behov av vinlagring. Till att börja med är typ av lagring en vetenskap i sig men generellt kan man säga att om det handlar om långtidslagring för vin som ska sparas i flera år eller kanske till och med i årtionden så är behovet lite mer avancerat. För de allra flesta vindrickare eller samlare finns inte riktigt samma behov, man kanske vill förvara vinet svalt och snyggt på ett lättåtkomligt ställe i sitt kök. Om man vill placera sin tilltänkta vinkyl i köket så är det (oftast) fråga om lite begränsad yta. Man kanske måste passa in den där det tidigare funnits ett köksskåp eller liknande varför måtten på vinkylen här blir avgörande.

Om man vill köpa en vinkyl av en annan anledning än att det ska vara en snygg inredningsdetalj så kanske behoven av att lagra olika vinsorter finns. När det gäller samlande av vin pratar man om en lagringstemperatur och en temperatur för servering. En långtidsförvaring där man inte har för avsikt att dricka vinet i närtid ligger på ungefär 12 °C medan de flesta röda viner som lagras en kortare tid inför servering lagras i 14-16 °C och vita viner runt 6-8 °C. I dag finns många vinkylar med två klimatzoner vilket tillåter dig att lagra i olika temperaturer. Det finns också specifika vinkylar för exempelvis champagne eller andra vinsorter om man har en stor samling och har avancerat lite mer i sitt intresse.

Det finns vinkylar i en mängd olika utföranden och prisklasser. Många traditionella kyl- och frystillverkare är idag med i matchen om vinkylarna och pressar ner priserna avsevärt men det som generellt avgör priset är storleken på vinkylen, om den ska vara inbyggd eller inte kan också påverka prislappen.

Lagring av vin under optimala förhållanden

En annan viktig aspekt för vilken vinkyl och vinlagring är ljuskänslighet men också luktkänslighet. För bästa lagringen av vin ska man ta hänsyn till ljuset då ett starkt ljus kan påverka vinets hållbarhet genom att påskynda mognaden. Även lukter kan påverka vinets hållbarhet över tid eftersom materialet i vinkorken med tiden blir sämre och riskerar att släppa in andra dofter. En välventilerad vinkyl med frostad eller behandlad glasdörr är därför att rekommendera.

En av anledningarna till att de flesta vinkylar har hyllor tillverkade av trä och inte metall är för att trä absorberar vibrationer bättre vilket också bidrar till en optimal lagring av ditt vin. En viktig men ofta bortglömd trivselfaktor för vinlagring är vilken decibelnivå vinkylen har, det vill säga hur mycket det låter från vinkylen. Det är speciellt viktigt att fundera på dessa två frågeställningar om man bor i en fastighet med lägenheter då det kan påverka både tolerans av er ljudnivå samt att många boende på mindre yta ofta skapar lite kännbara vibrationer i golven.

Lämna en kommentar