Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Plankor till plankstek – Allt du behöver veta om detta köksredskap!

1. Set till plankstek2. Lyckas med mat planksteksplanka3. Planksteksset 4 plankor
Set till plankstekLyckas med mat planksteksplankaPlanksteksset 4 plankor
Se priset härSe priset härSe priset här

Plankstek är ett mycket populärt val av maträtt på restaurang landet runt. Att denna maträtt är ett givet val för alla köttälskare som äter ute är en sak, men visste du att maträtten går minst lika bra att laga hemma med rätt redskap? Vad du definitivt kommer att behöva är planksteksplankor som används vid tillagning av denna rätt och även medan du äter den.  

Om du någonsin funderat på att göra din egna plankstek, hjälper vi dig att förbereda och laga denna goda maträtt snabbt och enkelt! 

Förbered din planka för plankstek 

Någonting som är viktigt innan du börjar tillaga maten är att du förbereder plankorna.  Nya plankor behöver stekas in för att maten ska få den bästa smaken. Det är väldigt enkelt och går även mycket fort. Det gör du genom att pensla in dina plankor med matolja.  

Efter att alla plankor är insmorda sätter du in dem i ugnen på 200 grader. Vänta sedan tills matoljan börjat koka upp på plankorna, innan du tar ut dem igen. Efter detta steg penslar du på ytterligare med olja och ställer in dem igen men denna gång lite längre tid i cirka 5 minuter. 

Skötsel av dina planksteksplankor 

Varje gång efter du använt dina plankor kommer de behövas smörjas in. Dina planksteksplankor bör absolut inte diskas i diskmaskin. De flesta plankor är gjorda av olika träsorter som inte redan blivit behandlade. På grund av detta kan dem förstöras om de diskas i diskmaskin.  

Det bästa sättet att rengöra dina plankor på är att diska dem för hand med varmt rinnande vatten. Om det däremot är en del smuts som inte går bort så går det även att använda en liten klick diskmedel, men endast i nödfall. Du bör undvika all sorts medel på sin plankor för bästa hållbarhet. Det sista du vill är att dina plankor ska förstöras eller få en ful färg med fukt i. 

Vilket träslag bör mina plankor vara gjorda av? 

Den bästa typen av planka som du kan använda när du tillagar plankstek, är en gjord av ek. De har bäst hållbarhet och kommer definitivt inte göra dig besviken när du väl sätter igång med maträtten. Om du behöver lite inspiration till planksteksplankor kan du här nedan se några populära alternativ.  

Olika planksteksplankor 

1. Set till plankstek 

Ett set till plankstek  är perfekt för dig som är ute efter ett komplett kit. I detta set får du allt som du kan tänka dig behöva när du ska laga plankstek. Du får fyra plankor som är gjorda av högkvalitativ ek och plankorna har ett spår där du placerar potatismoset och även en urgröpning där du kan placera tomaten.  

Du får även med fyra underlägg som är perfekta att använda när plankorna fortfarande är varma. Du får även med en stjärntyll och en spritspåse. Med dessa kan du sedan skapa ett fantastiskt potatismos! 

2. Lyckas med mat planksteksplanka  

En rymlig planksteksplanka i ek är perfekt för dig som endast vill köpa plankor utan set eller för dig som kanske vill köpa till ett par extra att ha hemma. På dessa plankor finns ett spår där du spritsar ut din potatismos och även en urgröpning där du kan placera dina tomat.  

Måtten på dessa plankor är 32 x 17 centimeter, som gör att de är rymliga nog för en större portion. Plankorna är dessutom väldigt hållbara, speciellt om de tas hand om på rätt sätt. Utöver detta kommer de även till ett väldigt bra pris.  

3. Planksteksset 4 plankor

Ett planksteksset med 8 olika delar är någonting alla planksteks-älskare borta ha i hemmet! Det är även en utmärkt present för den som älskar att laga mat. Detta set är otroligt prisvärt och innehåller alla olika delar du behöver för att laga maträtten.  

Vid köp av detta set får du de perfekta planksteksplankorna gjorda i ek. Med en perfekt urgröpning för tomaten och ett tydligt spår för potatismoset och fyra stycken underlägg som även de är gjorda utav ek har du middagstillbehör för hela familjen. Underläggen är perfekta att ställa på köksbordet när plankorna fortfarande är varma vill du inte att bordet ska ta skada. 

Vad ska man ha för planka till plankstek?

Till plankstek bör du använda en ekplanka som är minst 2 centimeter tjock och har en yta på cirka 20×30 centimeter.

Hur kan jag förbereda plankstek?

För att förbereda plankstek, följ dessa steg:

1. Förvärm din ugn till 200°C.
2. Blöt plankan (en cederträplanka är vanligtvis bäst) i vatten i cirka 1-2 timmar.
3. Ta ut plankan ur vattnet och torka av den försiktigt.
4. Lägg plankan på en plåt eller direkt på grillgallret om du grillar utomhus.
5. Placera köttet (t.ex. biff, lax eller kyckling) på den torra sidan av plankan.
6. Krydda köttet efter smak med salt, peppar och eventuella andra önskade kryddor.
7. Ställ in plankan i ugnen eller på grillen och låt den tillagas i cirka 15-20 minuter, eller tills köttet är genomstekt och har en lämplig innertemperatur.
8. Ta ut plankan från ugnen eller grillen och låt den svalna något innan servering.
9. Servera din plankstek direkt från plankan för att behålla den rökiga smaken.

Det är allt. Nu är du redo att njuta av din plankstek!

Vilken olja till plankstek?

Rapsolja eller vegetabilisk olja är bra alternativ för att steka plankstek.

Vad kommer plankstek ifrån?

Plankstek kommer ursprungligen från Sverige.

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa plankor till plankstek

Lyckas med mat
Hemmy
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar