Laga mat på en Muurikka!

Laga mat på en Muurikka – Tänk om du kunde få alla fördelarna med att laga mat i ett ordentlig kök fast utomhus utan att spendera flera tusen kronor på att bygga ett utomhuskök? Eller låt oss säga att du är en friluftsmänniska som gillar att campa och vandra men inte vill ha utrustning som tar upp värdefull plats i väskan. Då är en Muurikka stekhäll någonting för dig.

De kommer flera olika storlekar och passar till alla sorters matlagning oavsett hur många ni är i sällskapet. Vi listar alla fördelar med detta smarta sätt att laga mat utomhus på!

Varför välja en stekhäll?

Jämför man med en vanlig, klassisk grill som man hittar i många svenskars trädgårdar är en stekhäll från Muurikka snabba att värma upp, energisnåla och lätta att rengöra. En stekhäll är också till skillnad från många andra stekpannor, svagt skålad för att man ska kunna laga allt från grytor, flamberade nektariner till stekta raggmunkar och lammfärsbiffar.

En stekhäll används oftast över öppen eld, men finns även i varianter som fungerar med gasol eller el.

Laga mat på en stenhäll

Att laga mat på en stekhäll utomhus gör att hela sällskapet kan vara delaktiga i samma miljö. En stekhäll fördelar värmen bättre än en traditionell kolgrill vilket resulterar i jämnare tillagningstider. I och med att en stekhäll är lite större kan man laga flera olika rätter samtidigt.

Som vi nämnde tidigare är en stekhäll ett mångsidigt redskap. Då den är svagt skålad kan man använda den till att fritera, laga grytor och soppor, laga paella och steka burgare med.

Till skillnad från en vanlig grill behöver man bränna in ytan på stekhällen. Detta gör man genom att smörja in ytan med ett tunt lager fett. Sedan hettar man upp stekytan på maximal värme i 5-10 minuter för att sedan låta den svalna och torka av med en fuktig trasa. Till sist gnider man in hällen med ett nytt lager fett.

Rengöring – lätt som en plätt

Efter matlagning på en stekhäll är det viktigt att du har koll på rengöringen för att korrekt kunna underhålla din Muurikka. Hur gör man då? Man börjar med att skrapa bort eventuella matrester för att sedan hetta upp stekhällen i någon minut.

Därefter häller man på en skvätt vatten och gnuggar med en diskborste. Till sist stänger man av brännaren och låter hällen svalna något för att sedan hälla av vattnet eller torka bort det med hushållspapper. Klart!

Muurikka stekhällar

Muurikka stekhällar är utan tvekan de populäraste på marknaden och har nu även letat sig in i köket hos den vardagliga hemmakocken. Det finns en stekhäll för alla helt enkelt. De kommer i flera olika storlekar och paket, med ben och utan, idag finns det till och med anpassade Muurikka paket som exempelvis “Muurikka Paella”-set. Det finns också många tillbehör till din Muurikka för bästa användning och upplevelse!

Muurikka sommarkök

Ett sommarkök från Muurikka är till för dig som är trött på den traditionella grillen. Här får du ett komplett utomhuskök i en lättanvänd men ändå modern industriell stil så att du kan fokusera på maten och dina gäster. Sommarköket finns i flera olika storlekar och här har möjligheten att välja mellan gasol eller el som värmekälla.

Storlekens betydelse för matlagningen

Det viktigaste av allt när du väljer stekhäll är att välja rätt storlek. Väljer man en för liten så får man laga maten i omgångar och väljer man en för stor så är risken stor att man inte använder den. Den minsta storleken är 48 centimeter och passar till 2 personer. Därefter kommer 58 och 78 centimeter och passar sällskap från 6 personer upp till 10. Sist kommer en storlek på 100 centimeter som passar mycket stora sällskap (30-40 personer) men som även kan användas i mer professionella miljöer.

Tack för att du läst och lycka till att laga mat på en Muurikka!

Lämna en kommentar