Julmust vs Coca-Cola

Detta är ett krig som återkommer till varje jul, och varje jul är det julmust som går segrande ur striden! Hur kommer det sig att julmusten har ett så stark grepp om oss svenskar kring framför allt jul, men även till påsk?

”Must lanserades 1910 som ett alkoholfritt alternativ till öl. Julmusten har stora likheter med traditionellt öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle.” kan man läsa på Carlsbergs hemsida för julmust (under Historik).

50% av all läsk som säljs under december är julmust! Under samma period går försäljningen av Coca-Cola ner till hälften (hmm det stod så i texten i alla fall, men diagrammet är ju inte lika tydligt på den punkten!), så man kan ju förstå att man vill försöka bryta julmustens dominans till jul. Frågan är om man någonsin kommer lyckas.

För att bekräfta eller dementera denna bild tänkte jag att vi skulle ta must vs cola som nästa veckans fråga! Föregående vecka visade att ”bäst-före” är det som är viktigast för oss när vi är ute och handlar mat.

Lämna en kommentar