Husmanskonst

Husmanskonst (Prisma) är den fyndiga(?) titeln på Leif Mannerströms (restaurang Sjömagasinet) nya kokbok. Det är en hyfsat stor bok i soffbordsformat med bra upplägg och foton (av Tomas Yeh och Lisa Nestorson), dvs. man blir hungrig när man bläddrar i boken!

Första recepten man stöter på är kalops och inlagda rödbetor vilket ju gör att man känner sig hemma i den svenska husmanskosten. Denna dominerar också sedan innehållet som sig bör med tanke på titeln. Dock finns det ett flertal mer moderna inslag hämtade från andra länder såsom dansk rostbiff, alsacepotatis, rimmad tafelspitz, japansk biff osv. Detta tycker jag är bra, liksom det faktum att Mannerström denna gång även skriver om betydligt mer än ”bara” fisk. En del rätter kan man ju dock undra om dom över huvudtaget borde vara med. Visserligen kan det ju kulturhistoriskt perspektiv vara intressant, men hmmm…korvkaka, sillbullar med korintsås, får i kål…ingen barnmat direkt och kanske inte något man provar i första hand.

Själv gav jag mig på att prova Räkcrêpes Prins Bertil, men misslyckades fatalt med detta. Medans pannkakorna föll isär så skar sig hollandaisesåsen! 😛 Detta ska dock inte L.M. lastas för utan det berodde nog mest på skit bakom spakarna…eh, eller slevarna måste det väl bli i detta fall! Det finns dock gott om andra recept att ge sig på och på det hela taget tycker jag detta är en trevlig kokbok.

Betyg: 7 av 10.

Lämna en kommentar