Hur du fixar en lyckad räkfrossa hemma

När säsongen för räkor kickar igång och du vill ordna med brakfest är det en bra idé att läsa in dig mer kring hur du fixar en lyckad räkfrossa. Det behöver inte alls vara svårt att få ihop en bra räkfrossa, och med lite vägledning och information är vi säkra på att du kan sätta ihop ett riktigt välsmakande event som uppskattas av vännerna. 

Fortsätt läsa för att få reda på vad som ingår i en räkfrossa och hur du fixar en riktigt lyckad en! 

Räkfrossa – vad ingår? 

Räkfrossa är en typ av buffé där man äter räkor med olika slags tillbehör. Man kan lägga upp räkor i skålar och kombinera med såser som aioli (hemlagat är bäst), surdegsbröd, löjrom, ostpaj och mycket mer. Det viktiga är att det finns massor av alternativ på bordet, så ni kan göra många olika matkombinationer. Huvudsaken är – förvänta dig räkor i överflöd!

Hur skapar man en riktig lyckad räkfrossa? 

Räkfrossa är en otroligt populär buffé på västkusten och på många kryssningar. Så pass så att många köper biljetter bara för bufféns skull! Vi har samlat ihop våra favorittips och antecknat alla våra observationer på hur svenska toppkockar sätter ihop sina fantastiska räkfrossor. Följ enkelt tipsen för att själv sätta ihop en buffé på stjärnnivå! 

Räkorna – den viktigaste delen 

Om du planerar att servera räkorna som huvudrätt är det bra att veta hur många gäster du förväntar dig så att du kan beräkna mängden räkor du behöver. Vi rekommenderar cirka 250-500 gram räkor per person.  

Ett tips är att börja i god tid, då det är bra om räkorna får andas i ett par dagar innan servering. När du har köpt in räkorna kan du ta ur dem ur påsen handlaren har lagt dem i, sedan kan du lägga dem i en skål och stoppa dem i kylen. Där ska de ligga i högst två dagar innan servering. De ska inte täckas med plast eller något annat eftersom det viktiga är att räkorna får den luft de behöver. 

Vid servering kan du lägga upp räkorna i en eller ett par stora skålar eller fat mitt på bordet, istället för småskålar, och med detta förhöja känslan och sätta fokus på räkorna.  

Såser som tillför det där lilla extra 

Hemlagad aioli 

Stjärnan för showen – ingen räkfrossa är komplett utan aioli. Bäst är det om man gör den hemlagad, och svårt behöver det inte vara. Ingredienser är följande : Äggula, senap, svartpeppar, vitlök, vitvinsvinäger, rapsolja. 

Hur du gör: Skala och riv eller finhacka vitlöken noga. Mixa med vinäger, senap, salt och äggula. Häll försiktigt i oljan och mixa kraftigt. Smaka av med svartpeppar, salt och citron.  

Aioli är lätt att göra, tar inte lång tid och kan anpassa den hur du än vill. 

Tomat- och gurksalsa 

Detta är en frisk sås om passar alla. Blanda tomatfiléer, urkärnad gurka och finhackad lök. Blanda ihop och smaka av med salt och valfria kryddor.  

Örtvinegrette 

Örtvinegrette kan du köpa färdig eller göra själva hemma. Då kan du blanda ingredienser efter smak. Riktigt gott att hälla över det mesta. 

Creme fraiche 

Spring bort till Coop, Ica eller någon annan närliggande butik och inhandla denna goda gräddblandning. Det behöver inte vara svårare än så. Lägg i en skål och voila! 

Övrig mat och tilltugg 

Till din buffé kan du lägga till precis vad du vill. Det är vanligt och gott med lite surdeg, löjrom och paj, så leta upp dina favoritrecept och kör igång. Sedan kan du naturligtvis ha med vilka rätter som helst – det är helt upp till dig! Glöm inte vinet! 

Slutligen 

Det finns inget rätt eller fel när man fixar ihop en räkfrossa eller någon annan buffé. Vi har samlat ihop våra favorittips på vad du kan ha med i din buffé, men självklart är det helt upp till dig.  

Vi tycker att räkfrossa är ett event som skapar bra minnen med de man älskar. Så länge fokuset ligger på maten och sällskapet så kan det inte gå fel! Laga maten med kärlek och omtanke så blir det garanterat ett lyckat event.

Vanliga frågor om räkfrossa

Hur mycket räkor per person?

Som riktlinje kan man säga: Som huvudrätt: 250 gram oskalade räkor per person. I buffé: 50 gram oskalade räkor per person.

Lämna en kommentar