Rätt mat och dryck för hälsosamma tänder

Inlägget görs i samarbete med tandblekningsbutiken

Intresset för mat och dryck är väldigt stort över hela världen och med nya rätter att testa varje dag så kommer inspirationen aldrig att ta slut. Men däremot så finns det vissa typer av mat och dryck som kan påverka dina tänder negativt.

Oavsett hur god tandhygien du har så kanske du ändå bör stå över dessa saker om du vill bevara friska tänder och också leva ett mer hälsosamt liv. Detta går nämligen hand i hand.

Söt mat och dryck

Det är framförallt en sak som är lite extra skadligt för tänderna och detta är söta rätter, godis och dryck (framförallt Coca Cola har visat sig vara en läsksort som är skadligt för tänderna i stora mängder). Detta är säkert heller ingen hemlighet och någonting som de flesta har kunskap om. Trots detta är mängden sötsaker och läsk som konsumeras i Sverige mycket stor.

Men om det är någonting som du vill förändra i din kost, för både din tand- och fysiska hälsa så är detta ett viktigt steg att ta.

Juice

Juice är någonting som många ser som ett mer hälsosamt val. Men faktum är att juicen innehåller både socker och syra, vilket är skadligt för dina tänder. Så för mycket av det goda är aldrig bra, så säkerställ att du dricker juice med måtta.

Alkohol

Ett för stort intag av alkohol är inte bra varken för din kropp eller dina tänder. Men det är framförallt en viss kategori som inte är bra för tänderna, eftersom de innehåller mer sötma och syra. Detta är vitt vin, rosé, färdigblandande drinkar och även cider. Så om du vill undvika den extra sötman och göra ett sundare val så undvik dessa drycker och ersätt dem med alkoholhaltiga drycker med mindre sötma.

Kaffe och te

Även både kaffe och te har skadliga effekter på dina tänder. Men dessa två drycker innehåller även koffein som inte är bra att konsumera i för stora mängder. Det kan skada sin sömncykel och därmed påverka din hälsa negativt. Så drick dessa två drycker med måtta.

Hur får man vitare tänder?

Ibland kan det bli lite för mycket av det goda och för ett strålande leende som du känner dig stolt över så kan de behöva lite extra omvårdnad. Du kan få vitare tänder med tandblekning hemma, vilket är enkelt att använda, skonsamt för dina tänder och som kan ge dig lite extra självtroende.

Men det finns också mycket som du kan göra för att hålla tänderna vitare längre. Efter varje måltid bör du till exempel dricka vatten och skölja munnen för att avlägsna bakterier och beläggning på tänderna.

Om du har några favoriter som innehåller mycket sötma eller syra, försök att inta detta med måtta för friskare tänder och en mer välmående kropp!

Lämna en kommentar