Grönt te – läs om hälsofördelarna med det gröna teet

Att dricka en kopp grönt te är faktiskt inte bara avkopplande och perfekt på vintern att värma kroppen med. Denna dryck har en lång historia och ses i många länder även som en riktig hälsokur. Med mängder av fördelar kan du njuta av fler koppar te och på detta sätt också må bättre. Men vilka fördelar ger då grönt te?

Vad är grönt te?

Denna variant av te skiljer sig ganska mycket från andra tesorter som du också kan hitta i butik. Beroende på vilken del av tebusken som används faller sorten inom lite olika kategorier. Just grönt te framhävs genom att ta till vara på tebuskens blad, som man sedan pressar och torkar. Detta gör att grönt te innehåller en hög dos av bland annat antioxidanterna polofynoler och katechiner.

Samtliga tesorter förutom Rooibos innehåller koffein, vilket bryter lite från myten om att grönt te inte innehåller något koffein alls. Däremot påverkas koffeinhalten markant av hur teet odlas, hur den plockas och sedan hur processen ser ut efter detta för att skapa teet som du sedan köper.

Matcha är en form av grönt te

Matcha som är en form av grönt te, innehåller mest koffein av alla gröna tesorter. Men du behöver dock inte oroa dig eftersom mängden är så liten att de flesta inte påverkas av koffeinet. Så vill du ta dig en kopp grönt te efter middagen, så behöver du inte oroa dig över att ligga vaken hela natten.

Denna variant av grönt te är verkligen på tapeten och har fått ett rejält uppsving i Sverige. Framförallt eftersom dess fördelar och populariteten för asiatisk mat har växt i landet.  Matcha är malda teblad av mycket hög kvalitet, som du sedan vispar och blandar med valfri mjölk för att få den där krämiga konsistensen.

Matcha ger dig i princip samma fördelar som att dricka en kopp vanligt grönt te. Men eftersom matcha endast görs på ekologiska varor som är obesprutade, så kan du också njuta av kopp som är helt fri från kemikalier.

Fördelar med att dricka grönt te

Grönt te ses idag i mängder av andra produkter, alltså inte bara i teform och dess fördelar har gjort grönt te till ett globalt fenomen. Att dricka grönt te varje dag är den absolut mest effektiva metoden, för att kunna ta del av teets fördelar. Så investera i ett riktigt bra grönt te av hög kvalitet och sedan kan du avnjuta en kopp te närhelst du önskar.

Bra för huden

Eftersom grönt te är rikt på antioxidanter, men även C-vitamin och D-vitamin kommer denna dryck att ge din hud flera fördelar. Dess innehåll kommer hjälpa till att stärka huden, motverka olika former av hudproblem och även minska infektioner.

Blir du till exempel ofta svullen i ansiktet på morgonen, kommer det vara perfekt att börja dagen med en kopp grönt te, då vitaminerna och antioxidanterna i grönt te även gör drycken anti-inflammatorisk. Dess fördelar har gjort grönt te till en väldigt populär adderad ingrediens i olika typer av hudvårdsprodukter.

Lindrar och motverkar stress

Grönt te kan också hjälpa till att motverka och lindra oxidativ stress. Enligt flera testar har det visat sig att antioxidanten katechiner som grönt te är berikat med, på flera punkter är ännu mer effektiv på att lindra och motverka oxidationsskador, än till exempel E-vitamin eller D-vitamin är.

Bra för magen

Det har också gjorts mängder av tester och forskning om huruvida grönt te påverkar tarmfloran. Det har då visat sig att polyfelonerna i drycken kan hjälpa till att öka produktionen av Akkermansia, som är en godartad bakterie som främjar en god matsmältning och bra tarmflora. Så om du känner dig lite i obalans kommer en kopp grönt te göra underverk.

Om du gillar att dricka te eller försöker att vänja dig av vid ditt kaffeberoende och dra ner på mängden koffein, är grönt te ett utmärkt val. Denna dryck ger dig mängder av fördelar och smakar också riktigt gott!

Källor

https://www.radron.se/tester/mat-dryck/gront-te/artikel/

Lämna en kommentar