Grilla bläckfisk – så lyckas du varje gång!

Har du en förkärlek till grillad bläckfisk, men har aldrig testat på att tillaga det själv? Här behöver du en del förberedelser och marinad innan du börjar med själva grillningen för bästa möjliga resultat. Vi går igenom alla steg för att grilla bläckfisk på bästa sätt! 

Olika sorter av bläckfisk 

Bläckfiskar är levande djur som funnits i över 200 miljoner år och är vanligast i varma vatten, men det går även att hitta dem utanför Sveriges västkust. Det finns flera olika arter av bläckfiskar i fiskdiskar runt om i landet med storlekar från allt ifrån några centimeter till över tio meter långa. De vanligaste sorterna är den åtta-armade bläckfisken och tio-armade bläckfisken.  

Den åtta-armade bläckfisken, octopus på engelska känns igen genom sina långa, muskulösa armar och litet huvud som krälar sig fram på havets botten. Köttet kan kännas kraftigt i munnen och sitter mestadels i dess armar.  

Den tio-armade bläckfisken, squid på engelska är en mer fiskliknande sort med ett större, klockformat huvud med mindre armar. Det mesta av det man äter av denna sort sitter i huvudet och köttet är mört och blir till bläckfiskringar när du skivar det, också känt som kalamar.  

Förberedelse 

När du förbereder din bläckfisk för grillning behöver du rensa fisken innan tillagning. Börja med att rensa allt du hittar inuti bläckfisken huvud som inte består av muskler. En del bläckfisksorter har även en tunn hinna utanpå skinnet som du bör ta bort så gott det går. Den tio-armade bläckfisken har en benliknande skena genom huvudet som du bör ta bort, medan den åtta-armade bläckfisken helt saknar ben.  

Där armarna sedan möts finns en slags näbb som bläckfisken använder till att krossa det skal som finns på dess byten. Näbben är omgiven av muskler och även denna bör du skära bort.  

Det finns många olika åsikter om huruvida du bör koka bläckfisken innan grillning eller inte. En del väljer att endast marinera den och sedan slänga den direkt på grillen. Att göra detta riskerar dock att bläckfisken drar ihop sig hastigt, vilket leder till att den blir gummiaktig och seg i sin konsistens. För marinad bör du hålla det simpelt med olivolja, citron och flingsalt.  

När du kokar köttet driver du ut stora mängder vatten och fibrerna bryts ned, vilket gör att bläckfisken blir mör. Koka din bläckfisk i cirka en timme och känn efter med en kniv om den kan gå igenom köttet. Det bör kännas som när du sticker i en färdigkokt potatis, men vänta inte för länge då du istället kan överkoka köttet och göra det torrt.  

Grilla bläckfisk 

En tumregel att ha i åtanke när du ska grilla bläckfisk är att de kan krympa till så mycket som till hälften. Köp därför mer än vad du tror du kommer behöva och lägg större bitar på grillen och undvik de mindre, då de kommer krympa och riskerar att falla ned i kolglöden. 

Värmen bör vara mycket hög så du direkt får ett hårt grillat yttre, men en god konsistens i mitten. Två minuter är allt som behövs för att få fram smakerna och fortfarande kunna hålla köttet mört. Välj sedan om du vill krydda på lite extra eller om bläckfisken är klar för servering. 

Servering  

När du serverar bläckfisken använd alltid grillknivar så det blir lättare för dina gäster att skära i köttet och få ett bra grepp. De finaste bitarna av en bläckfisk är de tunna delarna längst ut på armarna. Dessa kan du använda som garnityr och kombinera smaker som paprika, chilli, persilja och citron tillsammans med olivolja för en smakexplosion. 

Lämna en kommentar