Europas mathuvudstäder – 4 resmål för gastronomen

I vardagen kan det vara svårt att hitta tiden till att laga en kulinarisk matupplevelse att njuta av. Därav vill man såklart slå på stort när man väl är ledig. Många matälskare låter maten vara en central punkt när man är på resande fot, och ofta kan semestern kretsa kring vilka restauranger man ska besöka.

Men vilka städer är egentligen bäst att resa till för den som vill avnjuta högkvalitativ mat? Nedan går vi igenom fyra av Europas mest framstående mathuvudstäder.

Paris

En resa till Paris kan bjuda på det allra mesta. Historiska sevärdheter, vacker arkitektur, shopping i världsklass och, inte minst, en lång rad högkvalitativa restauranger. I den franska huvudstaden finns restauranger för alla möjliga smaker, vilket kan göra det svårt att hitta rätt på egen hand. Därav kan det vara en fördel att ta del av guider till de bästa restaurangerna i Paris innan avfärd, för att hitta de som passar bäst och lockar mest.

Det franska köket är en favorit hos många. Detta är inte särskilt anmärkningsvärt då köket bjuder på många olika läckerheter, allt från coq au vin och ratatouille till crepes och sniglar. Sällan blir dessa rätter bättre än i Paris – det franska kökets vagga. Oavsett smakpreferens, och om man är ute efter fine dining eller något mer simpelt, kommer man utan tvekan hitta rätt i Paris.

San Sebastián

Paris är ett favoritresmål bland många svenskar, men långt ifrån lika många har hittat till San Sebastián. Denna baskiska pärla belägen vid Spaniens norra kust är känd för sina vackra sandstränder och imponerande stadsmiljö, men det man kanske först tänker på när man talar om San Sebastián är maten.

Här finns mat av i princip alla olika slag att välja bland, såväl enkla som lyxiga alternativ. Räknat per kvadratmeter är San Sebastián den stad i världen med flest Michelin-stjärnor. Särskilt känd är staden för sin tapas. Faktum är att San Sebastián går under smeknamnet ”tapasens huvudstad”.

London

England är det land som svenskarna anser har sämst mat i världen, enligt en nyligen publicerad Sifo-undersökning. London bör dock anses vara ett undantag. Den engelska huvudstaden är ett av de mest populära resmålen i Europa och en mångkulturell stad. Hit lockas många krögare av hög klass och som hämtar inspiration från kök runtom i världen.

Runtom i London kan man hitta en lång rad finrestauranger med gastronomiska upplevelser man sent glömmer. Är man intresserad av att gå på någon av de finare restaurangerna bör man boka bord långt i förväg.

Man behöver dock inte vara ute ett halvår i förväg eller göra av med hela semesterkassan för att få njuta av god mat i London. Staden är också känd för sitt breda utbud av street food, som kan bjuda på minst lika minnesvärda matupplevelser.

Berlin

Berlin är en vibrerande, hipp stad som kan erbjuda många unika och spännande upplevelser, så även inom mat. När man tänker på tysk matkultur är det ofta korv och surkål som dyker upp först. Om det låter tråkigt bör man tänka om. Här kan man hitta korvar gjorda på råvaror av allra bästa kvalitet. Dessa korvar går inte ens att jämföra med de man kan hitta i kylen på den lokala matbutiken hemma i Sverige.

Det finns en lång rad andra maträtter som är typiska för det tyska köket, allt från eisbein (kokt fläsklägg med surkål) till saurbraten (stek marinerat i rödvin). Den kanske mest populära rätten är dock schnitzel. Trots att rätten är Österrikes nationalrätt är det få städer i världen som kan erbjuda en bättre schnitzel än den tyska huvudstaden.

Lämna en kommentar