Drycker till grillmat – matcha rätt dryck till ditt kött! 

När du grillar får du fram mycket smak i maten och en bränd ton, med en bitterhet som kan förstärkas med rätt dryck. Vilken grillmat passar vita viner ihop med, och vad får fram tonerna i de röda? Vi listar olika drycker till grillmat och hur du kan matcha både kött och såser med rätt dryck! 

Dryck och grillmat 

Grillmat har en kraftig och rökig smak som med rätt dryck kan förstärkas ännu mer. Länge har det varit populärt med rökt fisk, men på senare år har rökt kött, grönsaker och ost även blivit vanligt när grillen kommer fram. Få vet om att många grönsaker lämpar sig otroligt bra för rökning och både framhäver och ger grönsaken intressanta aromer.  

Rökta tomater, chili och sparris är exempel på grönsaker som blir utmärkta att röka då de får starka och passande aromer som gör sig bra till köttbiten. Men vad för olika drycker gör sig bra till vilket slags kött och hur kan smakerna förstärkas?  

Dryck till nötkött 

För nötkött passar viner som är mer fylliga än de är sträva. Det finns ingenting som säger att du behöver dricka rödvin till en köttbit, det finns de vita viner och roséviner som passar utmärkt tillsammans med exempelvis entrecote eller ryggbiff. För kött som inte är helt genomstekta kan du servera ett kraftigt rödvin med en viss restsötma som gör att hettan i marinader och rökiga aromer balanseras ut på ett bra sätt.  

För vita viner bör du även satsa på fylliga och smakrika viner som framhäver den rostade tonen som ofta kan kännas i grillad mat. För den som föredrar öl kan en fyllig ale eller en mörk lager vara att rekommendera. 

Smaker till griskött 

För grillat griskött är syltiga och mustiga rödviner populära. Här kan du exempelvis välja en merlot eller cabernet sauvignon för att framhäva de rökiga tonerna. Goda vita vinval är pinot blanc eller en chardonnay.  

För griskött går det alldeles utmärkt att dricka rosévin med fylligare toner, samt ale med en frisk smak. 

Aromer till kyckling 

Kyckling är starkt förknippat med vita viner för en lätt och fruktig smakkombination. Ett fylligt och blommigt vin lämpar sig även til den rökta smaken av kyckling och framhäver både smaken i köttet och i vinet.    

Många tror att man inte kan dricka rött vin till kyckling, men faktum är att det finns en mängd röda viner som passar att dricka till kyckling. Här bör du välja lättare viner som är kryddiga och fruktiga för bästa möjliga smakupplevelse. 

Vad fungerar bäst till fisk? 

För fisk passar alltid torra och fylliga vita viner med en del syrlighet. För vita viner kan exempelvis riesling eller chardonnay vara goda val. Om du föredrar röda viner kan du till fet fisk dricka ett mjukt och avkylt rött vin, även om de vita är att rekommendera. 

Om du har en mager eller medelfet grillad fisk kan du förhöja den magra fiskens goda aromer med ett lätt och fruktigt vitt vin. För ölälskare passar inte alla ölsorter att dricka med fisk, men veteöl, mild ale eller lager fungerar. Det finns en del roséviner som du kan kombinera med grillade fiskrätter såsom tonfisk och lax, men även här bör du satsa på fruktiga och smakrika druvor. 

Skaldjur och rosévin är att föredra där både räkor, hummer och kräftor med sin lätta konsistens gör sig bra med lätta och friska roséviner.  

Lämna en kommentar