Champagne

CHAMPAGNEPROVNING

Är ni en grupp som är intresserade av en champagneprovning? Kontakta i så fall mig via epost till [email protected]  med era önskemål så skickar jag en offert! Skriv ”Champagneprovning” som rubrik.

RESA TILL CHAMPAGNE

Att resa till Champagne är definitivt någonting som alla vinintresserade bör göra åtminstone en gång. För att få ut mest av en sådan resa bör man planera i god tid. Fundera på vilka champagnehus ni vill besöka. Detta är kanske det viktigaste eftersom många hus kräver att man bokar i god tid innan. Behöver ni hjälp med bokning av besök så kontakta mig per epost – [email protected] .

Ytterligare något att tänka på är att läsa på lite om området. Det finns gott om litteratur (se t.ex. de böcker som rekommenderas här intill till höger). En bra länk med turistinformation är Champagne-Ardenne .

När det gäller själva resan så flyger man till Paris (om man inte föredrag tåg eller bil), hyr en bil och kör till Reims där man har bokat sitt hotell. Enklast och billigast ordnar man detta genom t.ex. .

SYSTEMBOLAGETS SORTIMENT

Aktuella nyheter i ordinarie sortimentet , samt beställningssortimentet .

  • ordinarie sortimentet
  • beställningssortimentet

PROVNINGSNOTERINGAR 

2005-10-14, Bollinger Grande Année 1992 , – SEK

Kommer inte riktigt ihåg vad vi fick ge för denna, men det var nog en knapp tusenlapp. Den hittades i tax-free butiken på Bryssels flygplats. Efter provningen med Arvid Nordquist så var det ju dax att konsumera denna eftersom dom sa att 92:an borde drickas nu!

Tyvärr så var ju detta ingen magnum utan bara en halv-magnum och den hade nog redan passerat toppen. Fin färg och fortfarande bra drag i bubblorna, tydlig doft av gammalt vitvin, ok smak vid första zippen, men den försämrades ganska snabbt i glaset och fick en trist lite metallisk eftersmak. Tyvärr skulle nog denna druckit ett par år tidigare.

Betyg: 5 av 10

2005-09-26, Bruno Paillard Première Cuvée (nr 7729) , 299 SEK

Vad ska man säga om denna då? Jo en ganska OK måndagschampagne! Hittade den på hyllan på bolaget vid Coop Södertälje och har faktiskt inte provat den tidigare. Tittar vi först på denna flaska så var det bra tryck om än korken suttit i ett tag. Detta visste jag dock eftersom degorgeringtidpunkt fanns med på flaskan (Feb 2004) vilket alltid är god konsumentupplysning!

Fin gul färg. Ganska äpplig i doften, vilket sedan även bekräftas i smaken som påminner som nymogna gröna äpplen. God! Speciellt på en måndag!

Betyg: 7 av 10

2005-09-20, Mumm Cordon Rouge (nr 7543) , 300 SEK

Tja det har ju inte blivit så många noteringar på sistone, i alla fall inte här. En del har det ju blivit som vanliga inlägg. Idag har vi dock druckit en standard Mumm Cordon Rouge. Ja, ja, inte mycket att hurra över, men dom hade den på hyllan i Strängnäs, vilket dom inte brukar ha, och det var ett tag sen så jag tog en.

Bra kork, bra fart på bubblorna i glaset. Lätt ljus färg. Inte mycket till doft, och nästan ingen smak alls! En viss ananasliknande smak finns i bakgrunden. Det är ju champagne så det är ju inte äckligt, men för 300 spänn finns det betydligt bättre att få tag på!

Betyg: 5 av 10

2005-06-01, Leclerc Briant Divine (nr 7581) , 395 SEK

Den må kallas gudomlig, men riktigt till dessa ”höjder” når den inte upp. Detta är en 95:a och man börjar känna mognadstendenser i smaken, som i övrigt är aningen brödig med ganska avrundade syror. Färgen är halvmörk och tyder på en blandning, dvs. inte en blanc de blanc. En helt OK årgångschampagne till ett hyfsat pris. Varken mer eller mindre!

Detta bubbel är producerat av Leclerc Briant .

Betyg: 7 av 10

2005-05-25, Bollinger Vieilles Vignes Françaises 1992, 3700 SEK (på Franska Matsalen)

Man kan försöka privatimportera Vieilles Vignes via Systembolaget, men den svenska tilldelningen är liten ca. 30-40 flaskor per år, så chansen är liten. Ska man hitta den så är det nog som i detta fall på krogen.

Detta var en mycket bra flaska som jag länge velat prova då Bollinger är mitt favoritmärke när det gäller champagne. Med 13 år på nacken får man tydligt mogna toner, som jag tycker om. Innan den var ordentligt kyld fanns det plommon i den. Också som var att förvänta en djup färg då denna endast är gjord på Pinot Noir på oympade stockar. Lagom stor brödighet. Mycket god.

Har man som jag även besökt en av de tre odlingar där dessa druvor odlas så blir upplevelsen dubbel.

Betyg: 10 av 10!

2005-05-14, Pol Roger Brut Chardonnay 1996 (nr 88285) , 442 SEK.

Denna flaska finns ännu så länge bara i beställningssortimentet, men kommer fr.o.m. juni 2005 även att ingå i standardsortimentet (och förhoppningsvis då även sjunka lite i pris).

Det här är en champagne som passar utmärkt inför den stundande sommaren. Den har mycket fina friska kristallklara aromer av gröna äpplen och även en fin fyllighet. Detta gör att den är lite svår att placera direkt som en Blanc de Blanc.

Totat sett en mycket trevlig champage och därför ett ganska högt betyg.

Betyg: 8 av 10.

2005-03-05, Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 1997 (nr 88945) , 295 SEK.

Denna flaska är då inköpt på Viking Line (där den ska bli hus…eh båtchampagne enligt importören Philipson & Söderberg ). Den finns även sedan den 1/3-05 i systembolagets beställningssortiment. Producenten Nicolas Feuillatte  är enligt Philipson & Söderberg den femte största leverantören av champagne, men har som sagt hittills inte funnits tillgänglig på systembolaget.

Denna flaska som alltså är en årgångschampagne från 1997 innehåller mer mognadstoner än vad den borde vilket gör att man blir lite misstänksam angående lagringförhålladena ombord på båten! Det finns gula äpplen och en viss sötma, aningens mandelmassa. Bubblorna finns i glaset, men är inte lika påtagliga i gommen. Detta är en champagne som på inget sätt sticker ut ur mängden och gör att man vill rusa till systembolaget för att köpa in sig på en hel låda.

Betyg: 5 av 10.

2005-02-19, Champagne de Pompadour Brut (nr 7395) , 179 SEK.

Den andra ”billiga” champagnen som jag druckit på kort tid som varit mycket prisvärd! Till ett pris av 179 SEK är detta nästan att betrakta som ett fynd! Den flaska vi öppnade hade en mycket bred och fin kork (dvs den har inte legat på systembolagets hylla speciellt länge). Fin gyllende färg, bra bubblor. Tydligt doft av äpple som förstärks när man smakar. Gröna äpplen och lite mandel. Mycket god till ett billigt pris. Funkar ypperligt som en vardagschampagne när man inte har något speciellt att fira.

Betyg: 7 av 10.

Lämna en kommentar