Bästa non-stick stekpanna 2024 – Slipp mat som fastnar!

1. Vår vinnare! Zwilling Pico Non-stick2. Scanpan CTX stekpanna – Slitstark!3. Greenpan Barcelona Infinity Stekpanna – God värmefördelning!
Vår vinnare! Zwilling Pico Non-stickScanpan CTX stekpanna – Slitstark!Greenpan Barcelona Infinity Stekpanna – God värmefördelning!
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa non-stick stekpanna 2024 – Tycker du om att laga mat men har tröttnat på hur maten lätt fastnar i pannan? Då kan en stekpanna med non-stick beläggning vara någonting för dig! Non-stick stekpannor är försedda med en beläggning som vanligtvis är gjord av teflon.

Det gör att du slipper allt det klibbiga och att maten fastnar. Dessa pannor är även mycket smidiga att laga mat i. Det finns flera olika typer av stekpannor med non-stick beläggning och därför kan det vara svårt att hitta rätt. Här nedan listar vi våra favoriter och den bästa non-stick stekpannan 2022! 

Topp tre non-stick stekpannor bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Zwilling Pico Non-stick

 • Mindre modell 
 • StayCool-handtag 
 • Jämn värmefördelning 
 • Kan diskas i maskin 

Vinnaren utav vårt test är Zwilling Pico Non-stick. Detta är en mycket prisvärd stekpanna som kommer i en lite mindre modell md en diameter på 16 centimeter. Den är perfekt att använda vid tillagning av mindre rätter, för dig som bor ensam eller för att kunna steka en sak i taget. 

Denna stekpanna är försedd med en så kallad Stay Cool funktion. Detta gör att handtaget på stekpannan håller sig kallt vid användning. Du behöver därför inte oroa dig över att värmen sprider sig till handtaget och att du ska bränna dig. Stekpannan är tillverkad av blankpolerat rostfritt stål för lång hållbarhet och med denna får du en mycket jämn värmefördelning.  

Ett stort plus med modellen är att den går utmärkt att diska i diskmaskin. På så sätt sparar du en hel del tid vid rengöring! Den är även kompatibel för induktion.  

2. Scanpan CTX stekpanna – Slitstark!

 • Diameter på 28 cm 
 • Ugnssäker upp till 250 grader 
 • Tål ej diskmaskin 
 • Slitstark modell 

Scanpan CTX  är en mycket slittålig stekpanna med en generös diameter på 28 centimeter och fem centimeter i höjd. Den kommer i en mycket snygg modell och är den perfekta stekpannan för dig som älskar att laga mat till hela familjen.  

Denna non-stick stekpanna har en beläggning av rostfritt stål. Själva non-stick beläggningen kallas för Stratanium och du behöver inte oroa dig över att mat ska klibbas fast i pannan under tiden du lagar. Scanpan klarar även att tillaga mat i ugn upp till 250 grader och är även kompatibel med induktion. Däremot kan stekpannan ej diskas i diskmaskin. 

3. Greenpan Barcelona Infinity Stekpanna – God värmefördelning!

 • Diameter på 24 cm 
 • Inget behov av att förvärmas 
 • Handtag i rostfritt stål 
 • Mycket god värmefördelning 

Greenpan Barcelona är en smart non-stick stekpanna med lång hållbarhet. Pannan har en diameter på 24 centimeter och går även utmärkt att använda i ugn upp till 250 grader. 

Med denna stekpanna har du inte längre något behov av att förvärma och vid användning är det rekommenderat att alltid använda dig uv olja eller smör. Handtaget är tillverkat av rostfritt stål och pannan är försedd med en keramisk Thermolon beläggning. Kärlens utsida är tillverkad av aluminium och pannan har även en mycket god värmefördelning.  

Utöver det så bör denna stekpanna diskas för hand och modellen är även kompatibel för induktion.  

3 vanliga frågor om non-stick stekpannor: 

Vad är en non-stick stekpanna? 

En non-stick stekpanna ser ut som en vanlig stekpanna, fast med fler fördelar. När vi lagar mat är det vanligt att maten ibland råkar fastna i pannan. Med en non-stick stekpanna slipper du detta. Inget kommer klibba fast i pannan, men däremot är det mycket viktigt att du tar hand om din non-stick stekpanna för att den ska ha lång hållbarhet.  

Om beläggningen håller sig fin kommer stekpannan fortfarande fungera på samma sätt i många år framöver. De är även mycket enklare att handskas med än andra stekpannor. Det vanligaste är att denna beläggning är gjord av teflon. Då teflon är skadligt för miljön föredrar många istället keramiska stekpannor. 

Kan jag använda mig av metallredskap i en non-stick panna? 

För att beläggningen på din non-stick stekpanna ska hålla sig fin är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Det gäller även då att du använder dig av rätt typ av matlagningsredskap. Någonting som absolut inte ska användas i en non-stick stekpanna är metallredskap. Det gäller även vanliga metallbestick.  

En del nyare modeller av non-stick stekpannor ska klara av metall på beläggningen, men även för dessa modeller är det rekommenderat att du använder dig av redskap gjorda i plast, trä eller silikon.  

Hur rengör jag min non-stick stekpanna på bästa sätt? 

Som nämnts tidigare så är skötseln av en non-stick stekpanna mycket viktig. Framförallt om du vill att pannan ska kunna ge dig samma resultat under en längre tid. Vad gäller alla stekpannor är det oftast bäst att diska de för hand. Det gör du med varmt vatten och diskmedel.

Då får du enkelt bort all smuts som sitter kvar på pannan. Det finns däremot undantag där vissa modeller klarar av att diskas i maskin. Ha dock i åtanke att du vanligtvis får bäst resultat när du diskar en stekpanna för hand.  

Ett bra tips är att smörja in stekpannans beläggning med matolja innan du använder den för första gången. Torka sedan bort all olja innan du börjar steka!  

Källor: 

https://www.produktexperter.se/vad-ar-non-stick-belaggning/

Lämna en kommentar