Anordna en påskbuffé – En modern variant av påsklunchen!

Till påskafton är det vanligt med en traditionell påsklunch, men bjuder du fler dagen till ära kan det istället vara en god idé att blanda klassiska recept, med nya i en trevlig påskbuffé. Vad behöver du för att anordna en påskbuffé och hur kan det serveras? Vi ger inspiration till årets påskmat på nytt vis! 

Varför anordna en påskbuffé? 

På samma sätt som det finns julbord så är det många som idag väljer att gå på påskbuffé med klassisk påskmat som sill, potatis, lamm och lax. Om du har tänkt bjuda in många till årets påskfirande kan det då vara smartare att anornda en påskbuffé istället för en påsklunch där dina gäster kan plocka fritt från ett långbord med passande rätter med både traditionella recept och nya, mer moderna uppstickare.  

Vad bör finnas på bordet? 

Under påsken så har du ett stort urval av maträtter och tillbehör som är passande för högtiden och som du med fördel kan bjuda på under din påsklunch. En god idé är att först skriva ned en lista på maträtter eller tillbehör som du tycker är ett absolut måste för påsken och som bör finnas med på din påskbuffé. Detta kan exempelvis vara olika variationer av lax, gubbröra, flera olika smaker av sill och påskskinka. 

olika sillsorter 

Olika sillsorter på påskbordet är A och O för en fulländad påsklunch. Här kan du antingen välja att köpa färdig sill eller lägga in egen. Att lägga in egen sill är enkelt och blir ofta mycket godare än om du köper direkt från en butik. Ett gott tips till den som vill lägga in egen sill är att göra detta minst en dag innan du tänkt servera den så sillen hinner stå i kylskåpet över natten för att ta till sig alla smaker. 

En klassisk variant av sill med en klar lag och grönsaker fungerar alltid, likaså en sill med citrongräs och gräslök. Vill du skapa en något modernare variant kan vi rekommendera en sill med fänkål och morot eller en västkustsill som läggs in med räkor och en krämig sås av créme fraiche och majonäs. 

Grillat 

För grillat finns det så mycket mer du kan ha på ditt påskbord än klassiska köttbullar och prinskorv. Att exempelvis bjuda på en saftig lammstek med vitlök, timjan, steksnöre och passande kryddor kommer garanterat bli en favorit under påsklunchen.  

Istället för att bjuda på klassiska köttbullar kan du kombinera dem med ev varm och matig sallad bestående av broccoli, rödbetor och en pepparrotskräm. Det både ser trevligare ut på buffén och smakar bättre.  

För de som föredrar kyckling kan en citron-och timjankyckling tillsammans med rotfrukter, chili och vitlök bli den lilla extra smakupplevelsen som klassiska påskluncher saknar. 

Varianter av lax och ägg 

Lax är väldigt populärt under påsken och här kan du ta del av ett flertal recept för olika varianter av lax så alla gäster hittar någonting som smakar. Här kan du exempelvis laga grillad lax, rimmad lax, gravad lax eller lax i ugn. Smaksätt de även med typiska påskingredienser som citron, olika örter som dill, rödbeta, sparris och pepparrot. 

När det kommer till ägg och påsk kan du dela ägghalvor på snygga fat och toppa med en hel del olika ingredienser och tillbehör som bland annat gravad laxröra, ansjovismajonäs, räk-och oströra eller klassisk skagenröra. 

Potatis och passande såser 

Potatis är en självklarhet på påskbuffén oavsett om det är vanlig potatis, färskporatis eller dillpotatis som fungerar ihop med allt ifrån sill, gubbröran och de olika laxvarianterna. Att servera gravlaxsås är ett smart alternativ då det både fungerar rill gravad lax och rimmad lax.  

Även gubbröra är en stående rätt på ett påskbord och här kan du vispa ihop en matig gubbröra med kaviar, med ägg, potatis, matjessill eller ansjovis och gräslök.