Åk på en mat-och vinresa till Toscana!

Toscana är en region i Italien som är högt uppskattad av många, och det är kanske inte så märkligt om du börjar titta på vad som finns att upptäcka. Oavsett om du är intresserad av natur, kultur eller av viner så finns det mängder av minnesrika saker du kan göra i området.

Det spelar ingen roll om du är soloresande, ett kompisgäng eller ett företag – det finns någonting för alla i Toscana! Med lite planering och framförhållning så är din mat-och vinresa till Toscana endast ett stenkast bort!

De mest kända städerna i Toscana

Toscana är en region i centrala Italien, och till denna region så finns det flera städer som du helt säkert hört talas om tidigare och som definitivt är värda ett besök.

 • Pisa
  Alla har vi nog hört talas om det lutande tornet i Pisa. Detta torn kan du hitta i Pisa, som tillhör regionen Toscana.
 • Florens
  Om du vill besöka en stad vars historiska centrum är med på UNESCO:s världsarvslista så är Florens staden för dig.
 • Siena
  En stad känd för alla dess konstskatter och som verkligen är värd ett besök om du är intresserad av historia.

För dig som är intresserad av vin

Toscana är utan tvekan den mest kända regionen i centrala Italien när det kommer till viner, och då främst rödvin. Över 80 procent av det vin som tillverkas i Toscana är rödvin, så om du inte drar dig för att testa dig fram mellan några av de bästa vinerna är Toscana ett resmål du verkligen bör titta närmare på.

Kända viner från Toscana:

 • Chianti
 • Brunello di Montalcino
 • Carmignano
 • Vino Nobile di Montepulciano

För dig som är matintresserad

Det är dock inte bara viner och vingårdar som har gjort Toscana så välkänt som det idag är. Vi alla vet att Italien som land har en uppskattad matkultur och Toscana är inget undantag!

Du kan exempelvis besöka den lilla pittoreska staden San Miniato, som inte alls har den mängd turister som dess närliggande städer Pisa och Florens. Här kan du njuta av lokala och välgjorda tryfflar samtidigt som du upptäcker stadens  fantastiska natur.

Annan mat du kommer hitta i Toscana

 • Kött
  Duvor, kanin och hjort är bara några av de kötträtter du kommer hitta på menyn. Men även alla typer av salami, prosciutto, och parmaskinka kommer du att hitta i mängder.
 • Skorpor och crositinis
  Små tilltugg är någonting du kommer hitta överallt, och då speciellt italienskt lantbröd – crositinis.
 • Bönor och bönor
  Italien har även en annan uppskattad proteinkälla än köttet – nämligen sina egna bönor. I Toscana kan odlandet av bönor spåras till flera århundraden tillbaka, så bli inte förvånad när du hittar olika bönrätter på menyn.

Lämna en kommentar